Wat is nu echt belangrijk tijdens de periode dat de scholen dicht zijn i.v.m. Coronavirus (COVID-19)?

We leven nu in een vreemde situatie. We worden geadviseerd zoveel mogelijk thuis te werken. Het land is in een lockdown en de kinderen kunnen niet naar school maar moeten thuis online les gaan volgen. We weten nog uit de vorige intelligente lockdown dat dat soms best pittig kan zijn. Daarom vertel ik je nu graag wat nu echt belangrijk is tijdens de periode dat de scholen dicht zijn in deze Corona lockdown.

We moeten 1,5 m afstand van elkaar te bewaren. Je mag maar met twee personen boven de 12 jaar bij iemand op visite en maar twee per dag. Je moet zoveel mogelijk thuis werken en misschien doe je dat al vanaf maart dit jaar. Mijn man in ieder geval wel. En onze kinderen zijn ook voor de tweede keer in 2020 online lessen gaan volgen. En 2021 gaat gewoon verder waar we in 2020 zijn gestopt, namelijk thuis onderwijs zowel voor de basisschoolkinderen als de scholieren van de middelbare school. Dat kan soms best lastig zijn…
Allemaal vanwege een grote pandemie worden we dus allemaal in zekere zin beperkt in onze vrijheid. Vrijheid waar we juist altijd zoveel waarde aan hechten en waar men voor wil vechten. Er zijn niet voor niets zoveel protesten en iedereen heeft er zo zijn eigen ideeën over wat nu wel en niet goed is.

Maar hoe je het ook went of keert, al deze maatregelen doen een beroep op ieder individu.

We worden ons bewust van de risico’s of je nu wel of niet tot de risicogroepen behoort. Iedereen heeft in zijn omgeving wel iemand die dat wel doet. We willen natuurlijk niet dat iemand met een zwakke gezondheid geïnfecteerd raakt doordat jij de maatregelen in de wind hebt geslagen.

Daarnaast zitten we als gezin ook meer en dichter op elkaar dan dat we wellicht gewend zijn.

Kinderen kunnen niet naar school maar krijgen wel schoolwerk dat thuis gemaakt moet worden. Ouders die niet werkzaam zijn in de cruciale beroepen worden gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. Voor veel mensen kan dit een stressvolle periode zijn.
Lees hier verder om te weten hoe je het stressniveau in huis laag houdt.

Als ouders moeten nu multi-tasken.

Zelf zorgen dat ons werk vanuit thuis gedaan wordt, ondertussen moeten we onze kinderen zoveel mogelijk begeleiden bij hun schoolwerk en we zijn natuurlijk ook nog gewoon ouder.

Maar ook voor de kinderen is het een stressvolle periode.

Ouders werken thuis maar zijn niet altijd beschikbaar om hen te begeleiden bij het maken van het schoolwerk. Kinderen missen de routines van school en ook het sociale contact met klasgenootjes en leerkrachten.

Planning

Wellicht heb je als ouder de neiging om nu een hele strakke planning op te stellen voor je kinderen of zelfs je hele gezin. Je doet een beroep op je kinderen om vooral goed en rustig hun huiswerk te maken. Misschien heeft school de kinderen minder werk opgegeven dan dat ze normaal gesproken maken en ben je nog op zoek naar extra werk om de kinderen rustig te houden zodat jij ongestoord je werk kunt doen.
Al snel zul je merken dat dit in theorie veel mooier klinkt dan in de praktijk. Je zult nu wellicht kanten van je kind zien die je nog niet eerder mee hebt gemaakt. Andersom zal je kind je nu ook anders ervaren als je nu ook de rol van juf op je moet nemen.

Wanneer we doorgaan zoals we altijd doen zoals dit gegarandeerd wrijving opleveren.

Daarom is het belangrijk om rekening met elkaar te houden. Begrip voor elkaar op te brengen. Misschien heb je zelf vrees voor de pandemie en kijk je veel naar het nieuws en alle actualiteitenprogramma’s op de tv. Je kind krijgt deze informatie ook mee. Misschien uit het kind het niet zo maar is het in zichzelf wel bezig met de pandemie en de risico’s.

Gedragsproblemen

Besef je dan dat je grote kans hebt om de komende tijd steeds meer gedragsproblemen kunt zien ontstaan. Oorzaken zijn divers: angst, boosheid, frustratie of juist rebelgedrag. Dit is volstrekt normaal en juist ook te verwachten onder de omstandigheden zoals die nu zijn.

Om de veiligheid en liefde binnen een gezin te waarborgen is het zaak om goed naar je kinderen te kijken en waar hun behoeften liggen.

Zorg dat ze ook hun beweging kunnen krijgen en ook gewoon kind mogen zijn. Laat ze in de tuin spelen of ga wanneer iedereen gezond is even voor een wandeling naar buiten. Maar ook in huis kun je leuke dingen doen. Denk aan spelletjes spelen, creatief of culinair bezig zijn. Ga op wereldreis met Google Maps. Lees een boek, kijk films. Doe mee met een van de online challenges die ik gemaakt heb.

 

Zorg ervoor dat je het onaangename met het aangename combineert.

Houd balans en zorg ook dat jij zelf je momenten pakt om even iets voor jezelf te doen. Ook wij als volwassenen hebben dat nodig!

Kortom, kijk naar wat het best werkt voor jouw gezin. Blijf in verbinding met elkaar. Zodat we ook fijne herinneringen hebben aan deze periode en niet alleen de angstige en frustratiemomenten.

Het thuis blijven geeft je de kans om als gezin juist dichter bij elkaar te komen.

Praat eens met elkaar over wat iedereen bezig houdt, wat dromen zijn en waar iedereen behoefte aan heeft. Dit kan bijvoorbeeld door het spel schatgravers. Maar er zijn vast nog veel meer mooie spellen die je kunt spelen. Wellicht heb je iets aan onderstaande suggesties.

 

Wellicht loop je als ouder echt even vast en zie je het even niet meer zitten.

E-book: In 7 stappen naar meer gezinsgeluk.
E-book: In 7 stappen naar meer gezinsgeluk.

In het gratis e-book “In 7 stappen naar meer gezinsgeluk” deel ik graag mijn stappen met je om meer rust, harmonie en gezinsgeluk te bereiken.

Als ouder wil je graag meer rust, harmonie en geluk ervaren in je gezin.
Door middel van bewust ouderschap maak je dit mogelijk.
Wil jij van: strubbelingen en gemopper, niet lekker in je vel zitten, vervelend gedrag, spanningen…
…naar lachende gezichten, ontspanning, duidelijkheid en structuur, gezinsgeluk, rust en harmonie?
Download dan meteen dit ebook!