Waarom ik zo dol ben op de Harry Potter boeken en films van J.K. Rowling…

Al vanaf het begin heb ik genoten van de Harry Potter serie. Het hele magische sfeertje is echt iets waar ik van kan smullen. Magie, maar ook weer niet.
Want wanneer je verder kijkt dan alleen datgene wat er letterlijk is geschreven kun je invloeden zien van de spirituele wereld en van de Alchemie.

Wanneer je het interview uit 2007 van de Volkskrant met J.K. Rowling leest, zie je ook dat ze zich inderdaad door spiritualiteit, Alchemie en nog veel meer zaken heeft laten inspireren.
Zo is de Steen der Wijzen is een heel oud symbool uit de Alchemie. Zelfs de naam van Nicolas Flamel wordt genoemd in het eerste boek van Harry Potter: de Steen der Wijzen. Nicolas Flamel leefde in Frankrijk in de 14e eeuw en van hem wordt gezegd dat hij de steen der wijzen vervaardigde. (Overigens kan ik je ook de mooie serie fantasy-boeken De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel aanraden die zich afspelen rondom Nicolas Flamel.)
Een belangrijk doel van alchemie was het vervaardigen van de Steen der Wijzen. Dat hield in dat je van lood goud zou kunnen maken maar ook dat je ziektes kon genezen en dat je onsterfelijk zou kunnen worden.

In de boeken van Harry potter gaat het ook om de strijd tussen goed en kwaad. Waarin Harry Potter wordt gezien als goed en Voldermort als het kwaad. Juist de manier waarop dit helemaal is vorm gegeven en hoe J.K. Rowling de symboliek heel verfijnd verweeft in haar verhalen, doet mij smullen. Ik weet nog dat toen ik het voor het eerst las in de boeken dat ik het meteen herkende en dat ik het zo mooi vond dat ze door deze boeken over magie de spirituele wereld juist ook wat meer toegankelijk maakte. Het inzichtelijk maakte voor mensen zonder dat de lezers zich hiervan bewust hoefde te zijn.

Neem bijvoorbeeld de relieken van de dood. Zo mooi om te zien dat wanneer je niet op macht uit bent je nog de krachtigste instrumenten in handen kunt hebben maar je je er niet door hoeft te laten leiden en dat je trouw kunt blijven aan datgene waar jij voor staat.
Harry heeft op het laatste de machtigste toverstaf in handen. De staf die onoverwinnelijk is en de eigenaar macht geeft. Harry geeft aan dat hij de machtige staf niet wil en breekt hem door midden. Er komen zoveel negatieve energieën vrij wanneer een persoon de allesoverheersende macht nastreven dat het eerder een gevaar is voor de mensheid dan een zegen.
In de huidige maatschappij zie je daar ook tal van voorbeelden van. Er zijn personen die op machtigste stoelen zitten, maar waarbij ik vraagtekens heb bij de intenties die deze personen hebben met de macht die ze tot hun mogelijkheden behoort.
Dit zonder doemscenario’s te opperen want dat hoeft helemaal niet, maar ik vraag me wel eens af met welke intenties dat de betreffende mensen op de stoelen terecht zijn gekomen. Is het persoonlijk belang of is er oprecht de intentie om de wereld te verbeteren? En wat is dan de meest optimale wereld wat is de utopische wereld?
Je ziet ook dit weer terug in de films over Harry Potter. Wanneer bijvoorbeeld mevrouw Omber tijdelijk schoolhoofd wordt. Maar ook wanneer Malfidus eerst volger is van Voldemort maar uiteindelijk toch niet helemaal loyaal wil zijn en vlucht.

Je kunt wel volgers hebben, maar wanneer volgers volgers zijn zonder dat ze zelf blijven nadenken kunnen er gevaarlijke dingen gebeuren. We moeten immers altijd zelf verantwoordelijk blijven voor onze daden. In mijn ogen mag je dat nooit afschuiven op iets of iemand buiten jezelf. En dat heb ik ook bij het idee van als iedereen in de sloot springt, spring jij dan ook of spring je juist niet omdat je niet nat wil worden?

In de boeken zit ook verweven dat de doden nooit echt weg zijn. Denk maar aan de steen van Wederkeer. In het dagelijks leven zijn er mensen die geloven in een leven na de dood en je hebt mensen die denken dat het echt afgelopen is als je dood bent en dat er niets meer is. Zelf geloof ik dat je ziel voortleeft en dat je lichaam vergankelijk is. Maar wanneer iemand iets anders gelooft of denkt vind ik dat ook prima. Dit is iets hoe dat ik denk dat het is en vandaar ook dat ik met liefde Levensbrugafstemmingen schrijf.
In de boeken zie je ook dat de overleden zielen nog steeds in verbinding staan met de levende zielen. Sirius geeft ook aan dat Harry niet bang hoeft te zijn dat zijn overleden dierbaren hem zullen verlaten ze zitten immers allemaal in zijn hart.

Ook draait het in de boeken over keuzes die je maakt. Ga je er net als Professor Zwamdrift er vanuit dat alles is voorbestemd of heb je zelf een keuze. Persoonlijk denk ik dat je altijd een keuze hebt. Wellicht niet altijd de keuze die je graag zou willen maar je hebt een keuze. Kijk, ik geloof niet dat je de keuze hebt om al dan niet een verschrikkelijke ziekte te krijgen. Maar wel in de manier waarop je met die ziekte omgaat.
Natuurlijk is je omgeving van invloed op hoe je opgroeit. Maar dan nog kun je zelf keuzes maken. Harry Potter had bij zijn familie geen leuk leventje. Ingrediënten voor een leven vanuit het kwaad zou je kunnen denken maar toch koos Harry zelf voor een ander leven en uit te gaan van het goede. Ook toen zijn neef Dirk, die hem altijd pestte werd aangevallen door Dementors, koos Harry ervoor om zijn toverstaf te trekken en hem te helpen.
Natuurlijk is het voor iemand als ik wellicht makkelijk praten. Ik woon in een maatschappij waarin ik vrij mag zijn en geloven mag wat ik wil. Ik word niet onderdrukt en ik mag stemmen en daarmee aangeven welke politieke partij ik graag het land zou willen laten besturen. Ik heb het recht op vrijheid van meningsuiting dat mij garandeert dat ik zonder vrees voor vervolging mijn mening tot uitdrukking kan brengen maar ook die van anderen tot mij kan nemen. Kortom, ik heb een keuze. Net als jij een keuze hebt.

 

En jij welke film is voor jou favoriet en waarom?