Waar denk jij aan tijdens de twee minuten stilte

Op 4 mei herdenken we in Nederland om 20.00 uur de oorlogsslachtoffers door 2 minuten stil te zijn. We herdenken dan iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord en iedereen die is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

Oorspronkelijk andere invulling

Wist je dat het oorspronkelijke idee was dat we de eerste minuut diegene die zijn overleden herdenken en de tweede minuut de mensen eren die levend zijn teruggekeerd uit de strijd en waar de oorlog nog generaties lang impact had.
Dat oorspronkelijke idee vind ik persoonlijk wel een mooie gedachte om mee te nemen tijdens de herdenking. Want ook voor de mensen die achter zijn gebleven en de mensen die wel terug zijn gekeerd heeft het een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Traumatische ervaringen

Vele van de mensen en kinderen uit oorlogssituaties hebben traumatische ervaringen die op de meest onverwachte momenten ineens de kop op kunnen steken. Momenten waarvan iemand anders totaal geen idee heeft. Het kan bijvoorbeeld al zijn door een onschuldige geur die voorbij komt en een kind/volwassene met trauma in één klap terug brengt naar de traumatische ervaring uit een oorlog.

Geen oorlog toch trauma

Maar ook volwassenen en kinderen die zelf geen oorlogssituatie hebben meegemaakt kunnen ook slachtoffer zijn door de trauma’s die dierbare die wel terug zijn gekomen hebben opgelopen.

Nederlandse kinderen en oorlog

Voor Nederlandse kinderen komt er nu ook steeds meer een beeld bij de oorlog en conflictgebieden omdat ze ook op bijvoorbeeld het jeugdjournaal de beelden zien uit Oekraïne, Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Jemen, Myanmar, Nigeria, Somalië, Syrië, Venezuela, Zuid-Soedan, etc…

Goed dus om bewust stil te staan bij de slachtoffers die er vallen en gevallen zijn. En laten we morgen ons bewust zijn dat we in vrijheid leven en mogen leven…

En jij? Hoe herdenk jij de slachtoffers?

Wil jij hier graag nog over praten om te bepalen of ik hierin iets voor je kan betekenen?
Neem dan contact met mij op.