Hooggevoelige kinderen, hoe kun je ze helpen?

Start Informatie Kenmerken Test Overprikkeld Leerkrachten Ouders Kinderen Meditaties Yoga Boeken Links Contact Inhoudsopgave

In vakliteratuur kom je verschillende benamingen tegen voor hooggevoelige kinderen. De termen hooggevoelig, hoogsensitief, HSK (Hoog Sensitief Kind) en HSP ( Hoog Sensitieve Persoon) worden gebruikt. 
Het begrip ‘hoogsensitief’ is relatief nieuw. Veel informatie over hoogsensitiviteit is in een gevoelsmatige of spirituele context geschreven, waardoor het lijkt weinig praktische binding te zijn met het onderwijs. 
Veel leerkrachten associëren het begrip dan ook met zweverigheid of verlegen gedrag ‘waar een kind wel overheen groeit’, andere leerkrachten zijn benieuwd maar weten niet goed hoe ze deze kinderen kunnen herkennen. 

Wanneer hooggevoeligheid niet herkend wordt kan het gedrag van een hooggevoelig kind dat overprikkelt is, door de leerkracht als storend gedrag worden gezien. 

Deze leerlingen voelen zich op hun beurt niet serieus genomen of onrechtvaardig behandeld. Wellicht is het probleem dat er veel onduidelijkheid bestaat over de term hooggevoeligheid. Mensen denken soms dat het ‘iets van deze tijd is’ of dat je ’erin moet geloven’. 

Daarom deze website zodat (basisschool-)leerkrachten en ouders meer te weten komen over hooggevoeligheid bij kinderen en hoe je met deze kinderen omgaat om het voor iedereen zo fijn mogelijk te laten zijn.

Voor wat hooggevoelig zijn nu precies is, verwijs ik naar de pagina Achtergondinformatie

 


Deze pagina is onderdeel van Praktijk de Vlinder. 
www.praktijk-de-vlinder.com