braingym

Brain- gym

Wellicht heb je al wel eens over Brain-Gym gehoord. Ik zal op deze pagina heel kort uitleggen wat het inhoudt en een paar voorbeelden geven.

Brain-gym zijn bewegingsoefeningen die de communicatie tussen beide hersenhelften bevordert. Storingen van deze communicatie kunnen problemen geven bij het leren en het concentreren. De Brain-Gym bewegingen zijn een natuurlijk en gezond alternatief voor spanning. Je kunt ze altijd zelf doen en anderen leren om ze te gebruiken.

Volgens P. Dennison is een kind wanneer het de kans krijgt om op eigen manier te bewegen, in staat om het leerproces te voltooien. Met ondersteuning en stimulans om in de klas op een positieve manier te bewegen, zal het zijn unieke en volledige intelligentie ontplooien op een natuurlijke en gemakkelijke manier. Een aanwezige blokkade zal dan verdwijnen en het kind zal vrij zijn om te leren.

Drie categorieën oefeningen:

 1. Middenlijnoefeningen
  (Dit zijn oefeningen die bedoeld zijn om de communicatie tussen beide hersenhelften te bevorderen.)

  • De kruisloop
   Deze oefening lijkt op lopen op de plaats.
  • De Lemniscaat
   Het oneindigheidssymbool wordt liggend getekend en heeft een duidelijk middelpunt en een gescheiden linker en rechterkant, die zijn verbonden door middel van een doorgaande lijn.
  • De buikademhaling
   Als iemand goed ademt is er meer dan genoeg zuurstof voor de hogere hersenfuncties.
 2. Verlengingsoefeningen
  (Dit zijn oefeningen die bedoeld zijn om bedoeld om verkrampte spieren te ontspannen.)

  • De uil
   Deze oefening verlicht spanning in nek en schouder die ontstaat door stress, vooral door het vasthouden van een zwaar boek of het coördineren van ogen bij het lezen.
  • De arm-activator
   De arm-activator gaat als volgt. Houd een arm naast je oor, en pak die vast met de andere hand. Adem langzaam uit door getuite lippen, terwijl je de spieren activeert door je arm naar vier kanten tegen je hand te duwen.
 3. Energie-oefeningen
  (Dit zijn oefeningen die bedoeld zijn om bevorderen de stroming van energie door het lichaam.)

  • De oren uitrollen
   Je gebruikt de duimen en wijsvingers om je oren voorzichtig naar achteren te trekken en ze uit te rollen.
  • Water drinken
   Het enige wat je hoeft te doen is water drinken.
   Hoeveel water moet je nu eigenlijk drinken per dag?
   Daar is zelfs een formule voor gemaakt: Om te weten hoeveel glazen water je per dag moet drinken, verdubbel je gewicht en deel dat door 24.
   Oftewel       (gewicht x 2) : 24 = aantal glazen water per dag.

Meer lezen?