Mandala

Mandala’s kleuren, er zit meer achter dan je zou denken…

Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent ‘cirkel’. Dat staat symboliek voor de oneindigheid van het leven.

Mandala’s zijn rond of hoekig, opgevuld met afbeeldingen, vormen en symbolen, al dan niet symmetrisch en meestal gerangschikt om een middelpunt.Oorspronkelijk komen mandala’s uit Tibet, waar boeddhistische monniken ze gebruikten bij het mediteren. Ze maakten ze zelf door middel van gekleurd zand. Ze vulden dan de ‘getekende’ mandala met gekleurd zand, door dit vanuit een gevouwen papier heel secuur in “vakjes” te gieten. Als de mandala dan af was, liepen ze er door heen en begonnen weer van voren af aan. Mandala’s kom je tegenwoordig overal ter wereld tegen, ze zijn niet gebonden aan cultuur, religie of wet.Mandala’s hebben een positief effect bij jong en oud. Ze brengen rust, harmonie en evenwicht. Mandala’s tekenen of inkleuren bevordert de concentratie en stimuleert de creativiteit.Het helpt kinderen hun energie te bundelen. Ze worden rustiger, werken ontspannen en kunnen zich beter verdiepen in een activiteit.

Hoe kleur je een mandala?

Je kunt mandala’s inkleuren met potlood maar ook met wasco of verf.
Mandala’s moeten in één richting gekleurd worden. Het beste is van buiten naar binnen te werken. Hierdoor werken je onbewust naar je eigen middelpunt toe. De mandala’s hoeven niet precies binnen de lijntjes in gekleurd te worden.
Als een mandala klaar is kun je die uitknippen en voor het raam hangen. De kleuren komen dan “tot leven”.

Zelf een mandala tekenen

Wanneer je kind al wat meer ervaring heeft met het inkleuren van mandala’s, is het natuurlijk ook een uitdaging om zelf een mandala te tekenen.Start met een lege mandala.
Knip een aantal vormen uit die in de mandala gebruikt gaan worden
Vervolgens bepaal je welke vorm in het midden komt.
Daarna werk je van binnen naar buiten en trek je de vormen over zoals je graag wil.
Alle vormen kun je overtrekken met een potlood of stift. Vormen mogen elkaar ook overlappen en ze krijg je weer nieuwe vormen.
Wanneer alle vormen getekend zijn, kan de mandala ingekleurd worden.

De gebruikte kleuren in een mandala

De gebruikte kleuren geven aan hoe je op dit moment in het leven staat.
Wil je meer weten over de betekenis van kleuren?