De kunst van het geven van een compliment

Complimenten zijn er in allerlei vormen.
Wanneer een compliment oprecht gegeven is, is het een cadeautje om te ontvangen en om te geven.

Verbinding

Op zo’n moment is er echt even een moment van verbinding tussen de persoon die het compliment geeft en de persoon die het compliment ontvangt. Even is er een moment van positieve energie die verspreid wordt. Deze positieve energie is bevorderend voor de onderlinge relatie tussen twee personen. Dus hoe fijn is het dan dat je een mooi compliment kunt geven maar ook kunt ontvangen. Want ook dat laatste is een kunst op zich!

Gezien worden

Wanneer je een compliment krijgt van een ander, is dat het bewijs dat je gezien bent. Iets wat voor veel mensen toch heel waardevol is. Allemaal hebben we toch in meer of mindere mate behoefte aan het gezien worden door onze omgeving.
Als je een compliment krijgt, betekent dat er iemand is geweest die je opgemerkt heeft. De reden waarom kan heel divers zijn, maar één ding is zeker, een compliment krijgen is een vorm van erkenning krijgen.
Voor de gever is het ook een positieve ervaring. Je hebt immers oog voor de ander en door jouw oprecht compliment creëer je niet alleen voor jezelf een positief en warm gevoel door iets goeds te doen voor een ander. Vaak krijg je dezelfde positiviteit en warmte terug wanneer de ander je bedankt voor het compliment.
Een oprecht compliment kan zelfs een begin zijn van een mooi gesprek met een wild vreemde. Hoe mooi is het als je van een wild vreemde een mooi gemeend compliment krijgt dat je raakt. Een compliment dat je een glimlach op je gezicht tovert. Wellicht herinnert iemand later niet precies wat de exacte woorden waren die je zei, maar het gevoel dat je de ander gegeven hebt, vergeet die persoon niet. Denk maar eens terug aan een compliment dat je wellicht vroeger wel eens als kind hebt gekregen.

Hoe maak je nu een goed compliment?

Laten we beginnen te zeggen dat een compliment in ieder geval oprecht moet zijn. Je moet echt menen wat je zegt. Want hoe je iets zegt is wellicht nog wel belangrijker dan wat je precies zegt. Wanneer je het zegt maar echt niets van meent, voelt de ander dat haarfijn aan. Dit wordt vaak vergeten wanneer we kinderen een compliment denken te geven. Het kind voelt echt wel aan of je meent dat het een mooie tekening is of niet. Daarom is het zaak om het compliment zo te omschrijven dat je meent wat je zegt.

Duidelijk zijn

Wanneer je een compliment geeft, ben dan ook duidelijk in wat je precies wil complimenteren. Want bij een vage omschrijving, kan de ontvanger het wellicht anders invullen dan dat jij het als gever bedoelt. Maak het specifiek. Dus niet “wat een mooie tekening!”, maar “Wat heb je mooie kleuren gebruikt tijdens je tekening, het is heel sfeervol op deze manier.”

Specifiek

Iets waarbij je ook op kunt letten bij het geven is dat het compliment specifiek is voor die ene ontvanger en niet voor ieder ander willekeurig persoon in de ruimte. Wanneer je een compliment geeft dat iemand zonder te vragen zijn hulp aanbood en dat je daar zo blij om bent omdat hij zag dat je echt even hulp kon gebruiken had. Dan voelt de ander de waardering die je hebt voor de daad die hij voor je heeft uitgevoerd.

Een compliment ontvangen

Regelmatig hoor je de ander dan zeggen, “Och, het was niets!” of “Geen dank!”.  Ook als ontvanger is het niet altijd eenvoudig om een compliment te ontvangen. We hebben namelijk nog al snel de neiging om iets weg te wuiven en af te doen als iets wat normaal is terwijl het voor de ander niet gewoon was dat je deed. Hij of zij heeft je immers er een compliment voor gegeven. Bedank de ander voor het compliment en zeg in plaats van “geen dank”, “graag gedaan!”.

Zoek je nog een beetje inspiratie?

Wellicht zit hier iets voor je erbij:

 • Wat fijn dat je even de deur voor me open hield terwijl ik mijn handen vol had.
 • Wat fijn dat je de vaatwasser hebt ingeruimd omdat je zag dat er nog vieze vaat op het aanrecht stond.
 • Ik vind het lief dat je zo goed voor mij zorgt.
 • Ik vind het fijn dat je wilde luisteren naar mijn verhaal.
 • Wat fijn dat je mij geholpen hebt met …
 • Wat fijn dat ik je kan vertrouwen.
 • Wat een inspirerende woorden heb jij gesproken, daar kan ik echt iets mee!
 • Je ogen stralen!
 • Wat dapper dat jij … durfde!
 • Je hebt een goede keuze gemaakt.
 • Ik vind het altijd gezellig als jij zo bij mij komt zitten.
 • Ik zie dat je hard werkt, wat een toewijding!
 • Ik vind je een lieve vriendin, zoals jij voor mij klaar staat!
 • Wat heb jij veel moeite gedaan om dit te bereiken!
 • Wat heb jij goed doorgezet om je doel te bereiken.
 • Dat heb je handig gedaan!
 • Wat goed dat je hulp hebt gevraagd!
 • Wat goed dat je je fout toe durfde te geven!
 • Wat fijn dat je ook je kwetsbare kant hebt getoond!

 

Houd je van complimenten geven in een spelvorm?

Het complimentenspel zorgt voor plezier en verbinding op een speelse en ontspannen manier. Door het spel te gebruiken leer je om het positieve te zin in jezelf en de ander.