Hoe houd jij de zaag scherp?

Houd de zaag scherp, een welbekende uitspraak van Covey.

Wanneer je de 7 gewoonten van Covey hanteert zoals hij deze omschrijft in: “The leader in Me”, dan weet je ook dat je goed voor jezelf moet zorgen om daardoor ook effectief je werk te kunnen doen. De zevende gewoonte is: “Houd de zaag” scherp.

De zevende gewoonte

De naam van de zevende gewoonte komt voort uit een verhaal over een houthakker. Covey beschrijft dit verhaal als volgt:
‘Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. “Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!”, antwoord de houthakker. De man zegt: “Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.” “Nee”, antwoord de houthakker “Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!”

Je ziet dat je door soms tijd te nemen om jezelf aan te scherpen, je de rest van de tijd veel effectiever kunt zijn. Het draait allemaal om balans.

De zeven gewoonten die Covey noemt zijn:

• Wees proactief. …
• Begin met het eind in gedachten. …
• Belangrijke zaken eerst. …
• Denk win-win. …
• Eerst begrijpen, dan begrepen worden. …
• Creëer synergie. …
• Houd de zaag scherp.

Kijk op het leven

Persoonlijk vind ik het een hele fijne manier van tegen het leven aankijken. Het zorgt ervoor dat je je blik verruimd en zelf het heft in handen neemt in plaats van af te wachten en je alles laat overkomen alsof je als het ware slachtoffer bent van je omgeving.

Dit werkt voor mij

Zo heb ik ook een aantal zaken die mij helpen om mijn hoofd even helemaal leeg te maken in drukke of stressvolle tijden. Voor mij is dat bijvoorbeeld wandelen met de hond, mijn paard rijden maar ook fotograferen. Doordat ik de gehele dag tussen de mensen ben, vind ik het juist fijn om de rust op te zoeken van de natuur.

Wat werkt voor jou of jouw kind?

Het is in mijn ogen belangrijk om te weten wat voor jou of voor jouw kind werkt. Dan kun je namelijk zelf zorgen dat je de zaag scherp houdt en in balans kunt blijven leven. Wanneer kun jij echt de tijd vergeten en helemaal opgaan in wat je doet? Wat heb je nodig om dat te kunnen doen? Sta er eens bij stil en zet het bewust in als je ziet dat de boel in disbalans is.

Wil je meer lezen over de Zeven gewoonten van Covey: