Dieren hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen

Vandaag is het wereld dierendag en heel veel kinderen verwennen vandaag hun huisdier een beetje extra. Van jongs af aan leren kinderen spelenderwijs zich verantwoordelijk te gedragen voor hun huisdier. Want ze willen natuurlijk wel dat het met hun hond, kat, konijn, cavia of wat voor dier dan ook, goed gaat.Maar omgekeerd zegt men dat huisdieren ook goed zijn voor de ontwikkeling is voor kinderen. Maar hoe zit dat nu precies?

 

Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat het hebben van een huisdier een positief effect kan hebben op het zelfvertrouwen van kinderen en hoe zij zichzelf zien.
Een huisdier geeft je het gevoel dat je niet alleen bent. Je hebt een speelkameraadje en altijd een luisterend oor. Tegen je dierenvriend kun je alles vertellen en hij zal het niet verder vertellen. Iets wat je niet altijd van een mensenvriendje kunt zeggen.
Daardoor zou je ook kunnen stellen dat een dierenvriend je ook een gevoel van veiligheid kan geven. Wanneer je bijvoorbeeld iets op tv ziet dat je spannend vindt, is het maar wat fijn als je bijvoorbeeld je hond even goed vast kunt pakken.

 

Maar wat dacht je van een kind dat veel prikkels binnen krijgt?
Wanneer het kind een huisdier gaat aaien, zorgt dat ervoor dat het stresslevel bij het kind omlaag gaat en het kind wat meer tot rust komt. Zo merkte ik bijvoorbeeld dat mijn dochter toen ze kleiner was juist veel beter aan kon geven wat haar dwars zat als ze met haar pony bezig was. Op de een of andere manier zorgde de energie van de pony ervoor dat dochterlief beter bij zichzelf kon komen en kon uiten wat haar dwars zat. Iets wat haar tegenwoordig gelukkig ook zonder pony lukt.

 

Goed humeur
Kinderen worden over het algemeen blij van een huisdier. Het is iemand die onvoorwaardelijk van ze houdt en niet oordeelt over wat ze doen of zeggen. En zeg nu eerlijk, als zo’n blije hond je vrolijk begroet als je thuis komt dan kun je dat toch bijna niet negeren.

 

Effect op sociale vaardigheid.
Wist je trouwens dat onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die opgegroeid zijn met een hond als huisdier later als volwassenen meer sociaal vaardig zijn? Hoe dat zou komen? Nou, hondenbezitters zullen het vast beamen maar wanneer je met een hond gaat wandelen, heb je altijd aanspraak! Wij hebben het nu zelf aan de lijve ondervonden. Volkomen vreemden knielen op de grond en vragen of ze die leuke hond van je even mogen aaien en een praatje is het gevolg. Zo heeft onze hond zo al zijn vaste adresjes waar hij even langs wil lopen om wat knuffels uit te delen en te incasseren.

Maar sociaal gedrag vraagt er ook om dat je je kunt verplaatsen in de gevoelens van een ander oftewel het empathisch vermogen van de mens. Wanneer een kind een huisdier heeft, leert het spelenderwijs dat een ander ook behoeften en gevoelens heeft. Als je goed voor je huisdier wilt zorgen, zul je op tijd moeten zorgen dat er voor voedsel wordt gezorgd, een bakje met water maar ook door aandacht te geven.
En wat denk je als het dier ziek is, het zorgen voor een dier dat hulp nodig heeft kan ook heel leerzaam zijn voor een kind. Iedereen wil natuurlijk dat ook zijn dierenvriend gezond is en als die dat niet is, moet je daar zorg voor dragen.

 

Afscheid nemen
Helaas is het soms ook zo dat een ziek dier niet meer beter te maken is door een dierenarts. En hoe hard het ook is, ook dat hoort bij het leven. Nu is de levensduur van het ene dier langer dan die van het andere dier maar vroeg of laat komen kinderen dan ook in aanraking met het afscheid nemen van je dierenvriend. Dat geeft verdriet en kinderen rouwen dan ook echt. Zeker als dit de eerste keer is dat ze in aanraking komen met de dood.

Ik weet nog toen mijn paard overleed dat mijn zoon daar heel veel verdriet van heeft gehad. Het was zijn grote vriend. Die twee hadden een magische band en hoewel mijn paard bijna 1.80m hoog was en mijn zoon pas zes jaar toen het paard overleed waren ze dikke vrienden. Het paard zorgde ervoor dat mijn zoon kon ontladen van alles spanningen die hij soms kon hebben. Zoonlief kwam altijd weer zen terug van mijn paard.
Zoonlief wilde dan ook echt goed afscheid nemen en heeft op eigen initiatief het paard nog gedag gezegd nadat het ingeslapen was. Ook heeft hij geholpen om het zeil over het dode lichaam te leggen om het te beschermen tegen de regen terwijl we moesten wachten tot zijn lichaam werd opgehaald. En vandaag de dag we zijn nu ruim 6,5 jaar verder, weet hij dat nog heel goed. Wanneer er een bepaald liedje op de radio is, is dat het liedje wat hem terug doet denken aan dat moment. Het moment van afscheid nemen van zijn grote vriend. Zoonlief heeft ook echt nog een hele tijd gerouwd maar inmiddels heeft het een mooie plekje gekregen in zijn hart.

Dus ja, er zijn ook minder leuke momenten maar die heb je in het leven van alle dag ook. Ook daar moeten kinderen mee om leren gaan. En net als in gewone leven worden minder leuke momenten afgewisseld met mooie en leuke momenten.

 

Hulp bij leesontwikkeling
Wist je dat een dier ook een prima hulpmiddel kan zijn bij het leren lezen? Want hoe leuk is het als je je huisdier kunt voorlezen? Wist je dat er zelfs dierenasiels zijn kinderen mogen komen voorlezen aan dieren? Voordeel is dat zo’n huisdier je niet verbetert als je een foutje leest. Je kunt gewoon lekker leeskilometers maken zonder dat je bang hoeft te zijn te falen of verbeterd te worden. Wel zo fijn als je een onzekere lezer bent.

 

Goed voorbeeld doet volgen
Zo zie je er zijn heel veel positieve effecten van huisdieren op kinderen. Maar alles valt of staat natuurlijk bij hoe de rest ook omgaat met het huisdier. Ouders hebben hierin ook echt een voorbeeldfunctie wat betreft het dragen van verantwoordelijkheid en de omgang met een dier. Kinderen moeten namelijk wel leren dat een huisdier niet hetzelfde is als een knuffeldier of een ander gebruiksvoorwerp. Zij moeten ook leren hoe je zorgt voor iemand anders. Over het algemeen is het toch de bedoeling dat een huisdier zijn hele leven lang bij een gezin zal blijven en echt een gezinslid worden.

Besef dat dan ook altijd goed wanneer je aan een huisdier begint en lees je goed in, wat er allemaal bij komt kijken en maak een weloverwogen beslissing of je wel/niet daar tijd en ruimte voor hebt of wilt maken binnen je gezin. Hier in huis zijn mijn kinderen in ieder geval blij het hun dierenvrienden.