Gedragsveranderingen zijn niet makkelijk…

Misschien heb je het zelf wel eens geprobeerd om je gedrag te veranderen of het gedrag van je kind.
Dan heb je vast al eens ervaren dat dat niet meevalt. Er wordt weleens gezegd dat je makkelijker iets nieuws aanleert dan dat je “verkeerd” gedrag afleert. Dat is niet alleen bij huisdieren zo. Maar ook bij volwassenen en bij kinderen.

Eigenlijk is het zo hoe ouder je bent des te lastiger het kan zijn om je gedrag te veranderen. Let op ik zeg lastiger, ik zeg niet onmogelijk. Gelukkig maar want anders zou mijn werk als coach een beetje zinloos zijn.

Hoe het komt dat “verkeerd” gedrag moeilijk af te leren is en te vervangen door “gewenst” gedrag, heeft te maken met verbindingen die in de hersenen zijn/worden gemaakt. Bij kinderen zijn de gewoontes die wij als volwassenen hebben nog niet zo ingesleten als bij ons.

Filmpje

Onlangs zag ik een filmpje dat eigenlijk heel goed illustreert hoe moeilijk het is om gedrag te veranderen.
Vooral als het gedrag is dat je al op de automatische piloot uitvoert, zoals je bij fietsen doet. Want laten we eerlijk zijn, daar denken we niet eens meer over na hoe we dat moeten doen. Althans ik denk daar niet meer over na.

Ik ben benieuwd of dit filmpje jou als ouder laat beseffen hoe lastig het kan zijn om “negatief” gedrag af te leren en er een “positief” gedrag voor in de plaats te zetten.

Triggert dit filmpje jou en denk je, ik wil eigenlijk ook graag een gedragsverandering in gang zetten bij mijn gezin, neem dan contact met mij op om te kijken hoe ik je hierbij kan ondersteunen.

 

E-book: In 7 stappen naar meer gezinsgeluk.
E-book: In 7 stappen naar meer gezinsgeluk.

 

 

 

In mijn e-book: “In 7 stappen naar meer gezinsgeluk, geef ik je nog tips speciaal voor ouders die streven naar meer rust, harmonie en gezinsgeluk door bewust ouderschap.