De magie achter symboliek

Terwijl ik in de tuin bezig ben, komt een libelle mij even gedag zeggen en blijft ook nog eens heel mooi zitten zodat ik er een foto van kan maken.
Afgelopen week vertelde ik op mijn Facebookpagina en in de Faceboekgroep “Gezinsgeluk = stralende kinderen + gelukkige ouders al dat als een getal je aandacht trekt, het wel eens interessant kan zijn om te onderzoeken wat voor symboliek er achter een getal kan zitten.

Ik kan echt smullen van symboliek die overal in verstopt kan zitten. Dus vandaag heb ik ook even bij de libelle onderzocht wat de symboliek achter een libelle kan zijn. Want net als bij getallen zijn er ook allerlei dieren die een symbolische waarde kunnen hebben.

 

Wanneer ik dan ga googelen kom ik dit tegen:

  • In Japan staat de libel voor kracht, moed, licht en geluk. De Samoerai gebruikten de libelle als symbool voor kracht, wendbaarheid en overwinning.

  • In de China wordt de libel gezien als een kind van de wind en staat de libelle voor speelsheid en verandering, maar ook voor geluk, welvaart en harmonie.

  • In de Keltische traditie wordt de libelle in verband gebracht met het feeënrijk. De libel wordt daar gezien als paard voor feeën of wellicht zelfs een vermomde fee zou zijn. Er zijn verhalen waarin ze in verband worden gebracht met de kracht om de waarheid te zien. Ze zouden magisch zijn en zich tussen verschillende dimensies kunnen bewegen.

  • Voor de indianen is de libel een symbool voor geluk, snelheid en puurheid.

Ik kan echt smullen van symboliek die overal in verstopt kan zitten. In de kunst is dat ook zeker het geval maar ook in allerlei (volks)verhalen.
Persoonlijk vind ik het mooi dat daar je creativiteit te gebruiken je heel veel kunt vertellen door middel van symboliek. De waarde die vervolgens aan de symboliek wordt gegeven is overal weer anders, maar wat ik zo mooi vind is dat het gaat om de waarde die jij er persoonlijk aan geeft.

Net als bijvoorbeeld dat die ene ring je doet herinneren aan je opa en alles waar hij voor stond.
Dat wanneer je die ring draagt je denkt aan datgene dat hij jou meegegeven heeft.

Of dat ene vlindertje dat je altijd weer ziet als je het moeilijk hebt en je doet denken aan een overleden dierbare.

Of dat die ene steen je doet denken aan dat je door een steen te verleggen, je water anders kunt laten stromen en ook dus ook jouw energie anders kunt laten stromen door verandering in je leven aan te brengen.

Symbolen kunnen je ook doen herinneren aan de waarden en normen die jij belangrijk vindt in je gezin. Denk maar eens terug aan een foto van een vakantie.
Vorig jaar hebben wij een hele mooie rondreis gemaakt door IJsland. Een reis waarvan wij allemaal hebben genoten.
Toen we afgelopen week de kamer van dochterlief wilden restylen liepen we tegen een heel mooi canvas aan wat ieder van ons deed herinneren aan de schitterende reis door IJsland. Een reis waar we hebben genoten van elkaar, schitterende natuur gezien, een haast magische rustgevende werking heeft zodra je voet zet op IJslandse bodem.
Het canvas doek heeft dus voor ons veel meer betekenis dan dat het wellicht voor iemand is die nog nooit in IJsland is geweest of helemaal niet van natuur houdt.

Maar symboliek kan juist ook een geheugensteuntje zijn om je te herinneren aan voornemens die je hebt gemaakt of een stappenplan dat je helpt bij een activiteit in het dagelijkse leven.
Tijdens een workshop “Kompasvinder” heb ik mensen ook zelf hun persoonlijke symboliek laten koppelen aan een voorwerp in hun eigen omgeving. Dat als ze dat voorwerp zien, dat ze herinnert worden aan waar we tijdens de workshop aan hebben gewerkt.

Wanneer je er bij stilstaat, zie je zoveel meer dan wanneer je maar door blijft gaan. Dan word je je meer bewust. En als je dat eenmaal op een positieve wijze hebt ervaren, ga je het nog meer waarderen. Net als wanneer je bewust ouderschap vorm gaat geven in jouw gezin. Waardoor er (nog) meer gezinsgeluk kan ontstaan.